Werkplaats

De drukkerij

Wat is lithografie?

Lithografie, steendruk, is een vorm van vlakdruk: de inkt zit niet op hoger of lager gelegen stukken, maar de hele steen is vlak. Water en vet stoten elkaar af. Op een geschikte kalksteen wordt met krijt (vet) een tekening gemaakt. Die wordt met Arabische gom gefixeerd. De gom maakt het deel van de steen waar niet op getekend is, ontvankelijker voor water. Aan de gom kan een zuur worden toegevoegd. Alleen delen van de steen waar niet getekend is, worden aangetast door het zuur. Zo blijft dan de tekening over die wordt ingeïnkt en afgedrukt.

Meer weten
> Een lezing van meesterdrukker Aad Hekker (PDF)
> Hieronder een video van het Van Gogh Museum Amsterdam over lithografie.

Aad Hekker

De Meesterdrukker bij Basement Press

 

Aad Hekker (1950)
Volgde de praktijkopleiding in Amsterdam bij Grafisch Collectief Thoets, werd snelpersdrukker bij de Steendrukkerij Amsterdam en heeft nu in Amsterdam al ruim dertig jaar Steendrukkerij Aad Hekker. Hij is technisch docent litho en gastdocent bij diverse kunstacademies, zoals Willem de Kooning in Rotterdam en de Rijksakademie in Amsterdam. Aad schreef het Vakboek van de Lithografie. Hij maakt deel uit van het BPD-bestuur en is ook bestuurslid van de stichting Archaeopteryx Actuele Grafiek en de stichting Jakob Kruijff. Hij was veertien jaar hoofdredacteur van het VOG-Bulletin (nu Grafiekmagazine RAAM).
In 2016 stichtte Aad samen met Willem Oudenampsen de lithowerkplaats in Diepenheim.

Gebruik van de werkplaats

Er zijn verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van de werkplaats. Stichting Basement Press Diepenheim hanteert daarbij de volgende tarieven (*=studententarieven).

Sleutelhouder
Kan op ieder moment gebruik maken van de werkplaats inclusief standaard drukmateriaal, exclusief oplage papier. Neem contact op met litho@basementpress.nl voor nadere informatie.
Per jaar: € 785,- (excl. btw) | € 949,85 (incl. btw)

Tienrittenkaart
10 dagen gebruik van de werkplaats inclusief standaard drukmateriaal, inclusief advies ‘met de handen op de rug’, exclusief oplage papier. Voorafgaand aan mogelijkheid tienrittenkaart te krijgen moet een workshop zijn gevolgd.
Per 10 dagen: € 200,- / € 90,-* (excl. btw) | € 242,- / € 108,90* (incl. btw)

Losse dag
1 dag gebruik van de werkplaats inclusief standaard drukmateriaal, inclusief advies ‘met de handen op de rug’, exclusief oplage papier. Aantoonbare ervaring in lithografische technieken is noodzakelijk.
Per dag: € 30,- / € 20,-* (excl. btw) | € 36,30 / € 24,20* (incl. btw)

Kleine assistentie
Assistentie van meesterdrukkers.
Per uur: € 40,- (excl. btw) | € 48,40 (incl. btw)

Workshop
Workshops van twee of meer dagen worden gegeven onder leiding van de meesterdrukkers. Een workshop heeft minstens 4 deelnemers nodig om te kunnen doorgaan. Prijzen inclusief alle materialen, exclusief papier en exclusief overnachtingen.
2 dagen: € 215,– (excl. btw) | € 260,15 (incl. btw)
3 dagen: € 295,– (excl. btw) | € 356,95 (incl. btw)
4 dagen: € 350,– (excl. btw) | € 423,50 (incl. btw)
5 dagen: € 395,– (excl. btw) | € 477,95 (incl. btw)

Masterclasses
Masterclasses worden gegeven onder begeleiding van een beeldend kunstenaar en de meesterdrukkers. Een masterclass heeft minstens 5 deelnemers nodig om te kunnen doorgaan. Prijzen inclusief alle materialen, exclusief papier en exclusief overnachtingen.
5 dagen: vanaf € 650,– (excl. btw)

Drukopdrachten
Offerte op aanvraag

Voor bemiddeling bij de verkoop van prenten vraag Basement Press Diepenheim 33% courtage (excl. 21% btw) over de verkoopprijs (excl. 9% btw).X

logo witwit secsec 150

Basement Press Diepenheim
Hagen 3
7478 AJ Diepenheim

litho@basementpress.nl

Privacy Statement