Jacomijn den Engelsen

Verslag werkperiode bij Basement Press van 15 tot 25 oktober 2020

Tijdens een oriënterend bezoek aan Basement Press in 2019, opperde Aad dat ik een keer zou komen werken en dan de antieke degelpers in gebruik zou gaan nemen. Ik vond het een aantrekkelijk idee om mijn houtsneden af te drukken op zo’n imposant apparaat.
Een tweede aanleiding om naar Basement Press te gaan, was dat ik weer een keer wilde samenwerken met Aad. De combinatie maken van lithografie en houtsnede is me goed bevallen en geeft weer nieuwe mogelijkheden die ik verder wilde onderzoeken. Mijn plan was om een samengestelde prent te maken met losse elementen/objecten die ieder een eigen uitdrukking hebben, sommige elementen in lithografie, andere in houtsnede. Lithografie gaf mij de mogelijkheid om materiaaldruk te realiseren in een oplage en om de specifieke uitdrukking van de krijtlitho te kunnen gebruiken.

De degelpers is een handige pers als je zoals ik, werkt met losse stempels; het druksel verschuift niet.

Na aankomst bij BP is met hulp van Willem en een takel de degelpers in elkaar gezet. Tijdens de werkperiode zijn we steeds bezig geweest met de afstelling, wat niet helemaal gelukt is. De druk bleef ongelijk verdeeld. Ik heb er veel proefdrukken van mijn houtsneden op gedrukt, maar durfde de oplage niet te riskeren. Het houtsnede gedeelte van de prent heb ik uiteindelijk in mijn eigen atelier gedrukt.

Het zou goed zijn om de degelpers perfect in te stellen en er platen MDF in verschillende diktes voor te kopen, zodat er verschillende diktes hout- en linosnede op gedrukt kunnen worden.

De etspers, waar ik aanvankelijk niet zo veel fiducie in had werkte prima.
Aad en ik hebben vier proeven gemaakt van materiaaldruk op de steen. De eerste proef  ging gelijk goed. Helaas hebben we niet opgeschreven hoe de samenstelling van de gebruikte inkt en de sterkte van de ets was, want daarna lukte het niet om een even goed resultaat te krijgen.We hebben verschillende mogelijkheden uitgetest; met transfers, zonder transfers, direct op de steen, indirect via overdrukken gemaakt op de etspers, maar geen enkele proef was zo mooi als de eerste. Beginners luck zeker. Uiteindelijk was ik tevreden met het resultaat van de steen die we hebben gebruikt voor de oplage.

De werkperiode bij BPD was vooral interessant voor mij vanwege de experimenten met de materiaaldruk en, niet in de laatste plaats, vanwege de ontmoetingen met de mensen die er tegelijkertijd aan het werk waren.

www.jacomijndenengelsen.nl

logo witwit secsec 150

Basement Press Diepenheim
Hagen 3
7478 AJ Diepenheim

litho@basementpress.nl

Privacy Statement