Inge van Noortwijk

Inge van Noortwijk (Hollandia, Nederlands Nieuw-Guinea 1959)

‘Het ambacht bindt en maakt je vrij’

‘In mijn werk als wetenschappelijk tekenaar ben ik op de vierkante milimeter bezig met kijken en tekenen. Met de binoculaire microscoop breng ik de microscopische wereld van insecten en grotere dieren tot leven. Mijn tekeningen zijn heel precies en dienen een wetenschappelijk doel: het illustreren van objecten uit de natuur bij de beschrijvingen van onderzoek.

Ook in mijn vrije werk speelt de fascinatie voor de natuur een grote rol. Vormen, structuren en gelaagdheid komen tot uiting in het gebruik van verschillende materialen. Tekenen, schilderen, collages en knipsels vloeien in elkaar over en laten een nieuw groeiproces zien, vormen nieuwe patronen. Ik werk het liefst met potlood en krijt op papier.
In mijn grafiek vertaalt de tekening zich als vanzelf in een totaal nieuw beeld. Aloude technieken op steen, etsplaat, linoleum en hout en het afdrukken van deze materialen op papier vragen om ambacht als vervoermiddel, met als hoogtepunt het afdrukken. Vooral de litho met de steen als ondergrond voor een getekend beeld geeft mij enorm veel vrijheid. Drukken is magisch, betoverend, het resultaat is altijd weer anders en zet iedere keer weer aan tot een nieuw idee.’

Inge studeerde in 1982 af aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch, richting illustratieve vormgeving met als bijvak grafiek. Zij werkt als wetenschappelijk illustrator bij Museum Naturalis. Daarnaast illustreert ze wetenschappelijke en educatieve publicaties en maakt ze vrij werk. Inge woont en werkt in Wijk bij Duurstede en is voorzitter van de Stichting Basement Press Diepenheim.

www.ingevannoortwijk.nl

logo witwit secsec 150

Basement Press Diepenheim
Hagen 3
7478 AJ Diepenheim

litho@basementpress.nl

Privacy Statement