Gerda Ten Thije

Gerda Ten Thije vindt haar inspiratie vooral in de gecultiveerde natuur. Zij is geïntrigeerd door het door de mens in toenemende mate ingerichte en aangetaste landschap. Van daaruit werkt zij aan een oeuvre waarin de zoektocht naar de betekenis die de natuur voor ons kan hebben het belangrijkste kenmerk is. Het haar omringende (Twentse) landschap van vroeger, heeft bij Ten Thije een niet uit te wissen indruk en ervaring achtergelaten.
Zij brengt met haar werk een ode aan de natuur. Als een decorontwerper regisseert zij het landschap en probeert het zo dichter bij de mens te brengen. In met name het grotere werk creëert zij wonderlijke uitzichten van oneindige ruimtes met laaghangende wolken. Een zoektocht in zorgvuldig geregisseerde geschilderde en getekende landschappen die tegelijkertijd vertrouwd en vervreemdend kunnen overkomen.
Met name de vergeten, kwetsbare gebieden hebben haar fascinatie; de pleisterplaatsen tussen de stedelijke landschappen. Zij levert zich vooral uit aan de omgeving waaraan zij verknocht is. Dichtbij, de enclaves met boerderijen en schuren in weilanden, herwonnen uiterwaarden, uitgestorven en kwetsbare, bedreigde vogels en planten, De Ooijpolder bij Nijmegen, De Blauwe Kamer bij Wageningen, Het Nationaal Park De Hoge Veluwe, de Eilandspolder bij Alkmaar en wat verder weg de Stille Oceaan met haar bedreigde koraalriffen en atollen.

Naast het schilder- en tekenwerk leeft zij zich uit in haar grafische, kleinere werk: etsen, droge naalden, toyobo’s, zeefdrukken en litho’s. Veelal zijn bedreigde en kwetsbare vogels hierin het onderwerp. Ze schuwt daarbij het experiment niet. Na het drukken worden vele werken stuk voor stuk op allerlei mogelijke manieren opnieuw bewerkt, zodat ieder werk weer een unicum wordt; buiten opdrachtwerk is er zelden een grote oplage.

Ten Thije woont en werkt in Arnhem, studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem en aan de postacademische Masteropleiding Ateliers Arnhem. In 1992 was zij winnaar van de prestigieuze nationale Mama Cash Kunstprijs. Haar werk is regelmatig te zien in groepstentoonstellingen en bevindt zich in verschillende particuliere- en bedrijfscollecties.

logo witwit secsec 150

Basement Press Diepenheim
Hagen 3
7478 AJ Diepenheim

litho@basementpress.nl

Privacy Statement