Activiteiten

Tekenen op een lithosteen

 

Workshops 2023

Alle workshops zijn open voor inschrijving. Let wel op: technische workshops zijn voor beginners en gevorderden. masterclasses voor kunstenaars die lithografie in hun praktijk willen meenemen, printers voor printers is een verdiepingscursus voor kunstenaars en drukkers bekend met lithografie. Iedere cursus wordt in een mailing aangekondigd en nader toegelicht ongeveer 1½ tot 2 maanden voor de start. Deze informatie is ook onder de agenda te vinden. Voor deelnemers die de kosten van de workshops (te) hoog vinden: het is het proberen waard een deel van de kosten voor deze cursus middels een subsidie te dekken via: Werktuig voor ontwikkeling PPO

21 tot en met 30 april 2023
Kunstmoment
Met tentoonstelling van werken van BPD kunstenaars

8 tot en met 12 mei 2023
Printers for printers
Onder begeleiding van
Jurjen Ravenhorst

26 tot en met 28 mei 2023
Workshop monoprints
Onder leiding van Marion Bouwhuis

19 tot en met 23 juni 2023
Printers for printers
Onder begeleiding van
Jeroen Hermkens

17 tot en met 21 juli 2023
Technische workshop
Onder leiding van Aad Hekker

7 tot en met 11 augustus 2023
Summerschool
Onder leiding van Aad Hekker

13 tot en met 15 oktober 2023
Workshop monoprints
Onder leiding van Marion Bouwhuis

23 tot en met 27 oktober 2023
Printers for printers
Onder begeleiding van
Wim Jonkman

 11 november 2023
Vriendendag
Speciale bijeenkomst voor onze Vrienden met presentatie van de Jaarprent 2023

20 tot en met 24 november 2023
Wenskaarten in lithografie
Workshop onder leiding van Aad Hekker

15 tot en met 17 december 2023
Technische workshop
Onder leiding van Frank Haafkes

8 tot en met 12 mei 2023

Printers for printers

Jurjen Ravenhorst is beeldend kunstenaar die sinds zijn opleiding met veel zelfstudie en praktijkervaring zich vele facetten van de lithografie eigen heeft gemaakt. Naast de bekende lithografische technieken heeft Jurjen veel onderzoek gedaan naar minder vaak toegepaste technieken: de transferdruk; aluminiumplaatlitho; steengravure. Het maken van een negatief beeld kwam de vorige workshop al aan bod maar ook daar zijn nog meer mogelijkheden. Kijk voor Jurjens’ werk op zijn website.

26 tot en met 28 mei en 13 tot en met 15 oktober 2023

Workshop monoprints

Monoprint is een grafische druktechniek waarmee je in een paar handelingen prachtige unieke prints op papier kunt creëren. Je kunt een serie kunstwerken maken, of de gemaakte prints voor andere toepassingen gebruiken, zoals collages of als uitgangspunt voor een litho.

Je leert verschillende technieken zoals kartondruk, schilderen op een plaat, fototransfer of werken met een gelliplate. Hierna ga je experimenteren door de technieken te combineren.

Je mag 1 dag deelnemen, maar wanneer je wilt werken met de gelliplate, dan is het nodig om 2 dagen te boeken.

Deze inspirerende workshop wordt gegeven door Marion Bouwhuis
Maximaal 7 deelnemers per dag.

19 tot en met 23 juni 2023

Printers for printers met Jeroen Hermkens

‘Printmaking is slow art’. Dat is een statement dat klopt. Maar bij Jeroen Hermkens niet. Een litho in een kleine oplage in vier kleuren staat er in een dag op. Met zijn litho-ervaring die begon op steendruksnelpers van Atelier Lithographique Champsfleury in Parijs won hij 1996 de Nederlandse Grafiekprijs en werd hij in 2006 uitgeroepen tot Nederlands kunstenaar van het jaar. Of het nou zijn stadsgezichten zijn of naakten, het is trefzeker, raak en snel. Voor elke kunstenaar waarvan het werk zich leent voor litho, is het een absolute must deze bijzondere workshop te volgen. Zijn litho’s bevinden zich in veel – ook museale – collecties. Zijn grafiek was te zien in binnen- en buitenland met onder meer exposities in Wenen, New York, New Orleans, Beauvais en Brugge, Museum Flehite in Amersfoort, Museum de Buitenplaats in Eelde, Museum Rijswijk, De Kunsthal Rotterdam, Slot Zeist, het Singer in Laren en het Centraal Museum in Utrecht. Laat deze unieke kans niet lopen! Kijk voor Jeroen’s werk op zijn website.

23 tot en met 27 oktober 2023

Printers for printers workshop met Wim Jonkman

De steendruk-techniek bestaat bij de gratie van de ‘functionele traagheid’. Dat moet maar net bij je passen. Maar deze Workshop Meerkleurendruk staat in het teken van de techniek van ‘de verloren vorm’. Geen driekleurenlitho is gelijk aan drie stenen. Niks drie keer slijpen, proefdrukken maken. Voor je het weet is de week voorbij. Bij de techniek van ‘de verloren vorm’ kan veel sneller gewerkt worden. Aan het eind van de workshop is een drie- of vierkleurendruk gerealiseerd (oplage max 10).
Uitgangspunt is, dat alle drukgangen op één en dezelfde steen (beeldmaat max. 50×65 cm) tot stand komen. Iedere volgende drukgang ontstaat uit de vorige, door toevoeging of reductie van beeld. Door een efficiënt kleurgebruik door middel van veelal transparante drukinkten, kan dit tot intrigerende resultaten leiden. Alles begint met een weloverwogen ontwerp. Zorg voor een aantal verschillende exemplaren, zodat er een goede keus gemaakt kan worden en overleg in een vroeg stadium mogelijk is.

Er zullen momenten zijn, dat er gewacht moet worden. Deze kunnen gebruikt worden voor experimenten met water- en terpentine-tusche op kleinere stenen. Kortom, stoeien op de steen; structuren te realiseren, die langs normale weg niet opgeroepen kunnen worden en die inpasbaar kunnen blijken te zijn voor een nieuw te realiseren steendruk. Regeren is vooruitzien.

Workshops en Masterclasses

Genoemde data onder voorbehoud.

Opgeven voor een cursus kan via het contactformulier. Voor prijzen zie onder Werkplaats. We vragen kunstenaars die een subsidie willen aanvragen om een Masterclass te kunnen volgen contact met ons op te nemen voor mogelijkheden en prijzen.

Wat kosten de workshops en masterclasses
Klik hier voor het actuele prijsoverzicht.

Hoe werkt het
‘Printmaking is slow art’ Ooit begon Herman Brood aan een litho, maar haakte na een halve dag af. Alles duurt lang in litho. Wil je in eerste instantie weten of het wat voor je is? Schrijf dan in voor twee dagen. Kan je bijboeken als het bevalt? Waarschijnlijk wel. Elke dag meer dat je inschrijft geeft mogelijkheid tot – bij voorbeeld – kleurenlitho, transferlithografie en meer.
Bovendien beschikt de Werkplaats Diepenheim, waar wij onderdeel van uitmaken, over comfortabele gastverblijven: je bedje is gespreid! Kosten € 35,– per persoon per nacht, exclusief 9% btw, inclusief btw: € 38,15.
Bovendien zijn wij geen negentotvijfwerkplaats. ’s Avonds en ’s nachts is er geen instructie, maar aan het werk blijven kan wel!

Behoefte aan meer informatie? Stuur een mailtje naar Aad Hekker
of bel 06 44 888 951. Welkom!

Printers for printers

Printers for printers workshops gaan dieper in op technische aspecten en speciale lithografische technieken zoals ontwikkeld door beeldend kunstenaars gespecialiseerd in de lithografie en/of andere ervaren drukkers. Deze workshop duurt minimaal drie dagen, en heeft minstens 5 deelnemers nodig om te kunnen doorgaan. Prijzen inclusief alle materialen, exclusief papier en exclusief overnachtingen: Zie prijzen workshops vanaf 3 dagen met € 20,– (excl btw) / € 24,20 (incl btw) per dag toeslag.

Corona-regels

Omdat de cursussen plaatsvinden in een ruimte waar we niet altijd kunnen voldoen aan de 1.5m regel, de ventilatie niet optimaal is en het voortdurend dragen van een mondmasker niet praktisch is, vragen we de participanten te voldoen aan de volgende twee regels:
1 Blijf thuis bij tekenen van verkoudheid of griep. De cursus gelden worden teruggestort of je kunt, in overleg, een andere keer komen.
2 Laat jezelf testen vóór de cursus of doe een thuistest. Je bent welkom bij een negatieve test.
De regels gelden natuurlijk ook voor docenten en begeleiders.

logo witwit secsec 150

Basement Press Diepenheim
Hagen 3
7478 AJ Diepenheim

litho@basementpress.nl

Privacy Statement