Activiteiten

Tekenen op een lithosteen

Activiteiten, masterclasses en workshops
in 2024

Alle workshops zijn open voor inschrijving. Let wel op: technische workshops zijn voor beginners en gevorderden. masterclasses voor kunstenaars die lithografie in hun praktijk willen meenemen, printers voor printers is een verdiepingscursus voor kunstenaars en drukkers bekend met lithografie. Iedere cursus wordt in een mailing aangekondigd en nader toegelicht ongeveer 1½ tot 2 maanden voor de start. Deze informatie is ook onder de agenda te vinden. Voor deelnemers die de kosten van de workshops (te) hoog vinden: het is het proberen waard een deel van de kosten voor deze cursus middels een subsidie te dekken via: Werktuig voor ontwikkeling PPO

18 tot en met 21 januari 2024
Weekend Workshop Laven aan Litho
Voor debutanten en recidivisten!
Aad Hekker

12 tot en met 16 februari 2024
BKO-workshop
Aad Hekker aan Carlijn Westerink & Sjahrzad Khodadadeh

21 tot en met 24 maart 2024
Equinox Workshop Serendipiteit
Vind wat je niet zocht!
Aad Hekker

1 tot en met 5 april 2024
Werkperiode Rinke Nijburg met Aad Hekker

8 tot en met 12 april 2024
Masterclass
‘Geen Oplage, maar Unica!’
Rinke Nijburg en Gerda Ten Thije

19 tot en met 21 april 2024
KunstMoment Diepenheim
Dorry van Haersolte

25 tot en met 28 april 2024
KunstMoment Diepenheim
Dorry van Haersolte

10 tot en met 12 mei 2024
Workshop monoprints
Marion Bouwhuis

28 tot en met 30 juni 2024
Midsummer Weekend Workshop
Basistechnieken
Aad Hekker

11 tot en met 14 juli 2024
Workshop Printers for printers
Jurjen Ravenhorst

12 tot en met 16 augustus 2024
Summerschool
Aad Hekker

13 tot en met 15 september 2024
Toveren met Tusche!
Aad Hekker

11 tot en met 13 oktober 2024
Weekend Workshop Carborundumdrukken
Aad Hekker

18 tot en met 20 oktober 2024
Weekend Workshop Monoprint
Marion Bouwhuis

21 tot en met 25 oktober 2024
Intervisie Workshop Werkplaatsmeesters
Kennis delen, vakkennis opdoen
Aad Hekker

9 november 2024
Vriendendag
Presentatie Jaarprent 2024
Uwe Poth

14 tot en met 17 november 2024
Weekend Workshop Kleingrafiek
Aad Hekker

21 tot en met 24 maart 2024

Equinox workshop Serendipiteit onder leiding van Aad Hekker

In de Workshop Serendipiteit vinden de deelnemende kunstenaars beelden die ze niet zochten. ‘Serendipiteit is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars, terwijl de vinder op zoek was naar iets totaal anders’ aldus Wikipedia. Bij (de getekende) krijtlitho speelt serendipiteit als het goed is, geen rol: ‘you get what you see’. Maar bij de geschilderde steen is het – bijna altijd – een verrassing: je weet wel dát er spannende beelden kunnen ontstaan, maar waar en hoe?

Deze technische workshop is ideaal voor zowel beginners als ervaren kunstenaars, biedt intensieve begeleiding in een kleine groep, met mogelijkheden voor twee-, drie- of vierdaagse sessies, in ons atelier dat dag en nacht toegankelijk is.
> Onder leiding van de ervaren meesterdrukker Aad Hekker.
> Kleine groep met veel persoonlijke aandacht.
> Geschikt voor alle niveaus.

8 tot en met 12 april 2024

Masterclass “Geen Oplage, maar Unica!”

In deze masterclass komt er geen muis, muismat of beeldscherm aan te pas. Het is analoog fotoshoppen geblazen. Rinke Nijburg en Gerda Ten Thije, allebei beeldend kunstenaar en bevoegd docent, laten je spelen met beeldelementen: in voorstudies en collages en vooral op lithosteen. Het beeld is onderhevig aan een voortdurende metamorfose. Het streven is geen oplage te drukken, maar elke afdruk weer iets anders te proberen. Uiteindelijk leidt dit alles tot een kaleidsocopische aantal afdrukken die geen van allen hetzelfde zijn.

Geen Oplage, maar Unica op papier. Ook beelden bedoeld voor andere beelden, wellicht zelfs van andere kunstenaars, worden gebruikt in de zoektocht naar nieuw samengesteld beeld. Niet iets om gek van te worden, maar om in korte tijd vastgeroeste patronen te doorbreken of de betekenis van het eigen werk beter te doorgronden. Rinke Nijburg en Gerda Ten Thije begeleiden deze masterclass door het geven van een korte inleiding op hun eigen werk en de omgang met grafiek en sparren diepgaand met iedereen, individueel en in groepsverband, over het beeldend werk; Aad Hekker zorgt voor de perfecte druk.

Rinke Nijburg (Lunteren 1964) is een gerenommeerd kunstenaar met een liefde voor grafiek. Zijn werk is sinds 1988 op vele solo en groepstentoonstellingen te zien geweest en is ook in belangrijke verzamelingen opgenomen. Nijburg vormt uit vele motieven, stijlen, verhalen, tradities en beelden een nieuwe spirituele kosmologie, barstend van een diversiteit die echter niet willekeurig is. Nijburg komt uit een onderwijsfamilie en gaf les op een aantal kunstacademies in Nederland. Vanaf 2001 is hij docent aan ArtEZ, Hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Kijk verder op de website van Rinke Nijburg.

Gerda Ten Thije (Hengevelde 1961) is een kunstenaar met een grote liefde voor het boerenlandschap met akkers, weiden, waterplassen, met boerderijen en boerenschuren. Daarnaast houdt ze zich bezig met vogels op de Nederlandse rode lijst. Ten Thije heeft een grote voorliefde voor schilderen, tekenen en grafiek, maar maakt ook foto’s op plekken die haar aandacht vragen. Ze is begaan met het lot het oude Nederlandse platteland dat steeds vaker wordt overwoekerd door stedelijke bebouwing en andere landschapsvervuiling. Ook Ten Thije heeft ervaring in het coachen van kunststudenten. Kijk verder op de website van Gerda Ten Thije.

> Aad Hekker begeleidt en waar nodig verzorgt het drukken van de litho’s
> Maximaal vijf deelnemers
> De masterclass duurt vijf dagen
> Voor kunstenaars die op zoek zijn naar nieuw beeldmogelijkheden

10 tot en met 12 mei 2024

Workshop monoprints

Monoprint is een grafische druktechniek waarmee je in een paar handelingen prachtige unieke prints op papier kunt creëren. Je kunt een serie kunstwerken maken, of de gemaakte prints voor andere toepassingen gebruiken, zoals collages of als uitgangspunt voor een litho. Je leert verschillende technieken zoals kartondruk, schilderen op een plaat, of werken met een gelliplate. Hierna ga je experimenteren door de technieken te combineren.
Ook voor kunstenaars die deze technieken al kennen is het een fantastische gelegenheid om in onze werkplaats in het mooie Diepenheim nieuwe inspiratie op te doen.
De workshop duurt 3 dagen, maar deelname van 1 of 2 dagen is ook mogelijk. Maximaal 6 deelnemers per dag. 


Marion Bouwhuis, beeldend kunstenaar gespecialiseerd in grafiek, begeleidt deze workshop. 
Zie ook het artikel in kM#129 over deze workshop, geschreven door Monika Auch.

 

Workshops en Masterclasses

Genoemde data onder voorbehoud.

Opgeven voor een cursus kan via het contactformulier. Voor prijzen zie onder Werkplaats. We vragen kunstenaars die een subsidie willen aanvragen om een Masterclass te kunnen volgen contact met ons op te nemen voor mogelijkheden en prijzen.

Wat kosten de workshops en masterclasses
Klik hier voor het actuele prijsoverzicht.

Hoe werkt het
‘Printmaking is slow art’ Ooit begon Herman Brood aan een litho, maar haakte na een halve dag af. Alles duurt lang in litho. Wil je in eerste instantie weten of het wat voor je is? Schrijf dan in voor twee dagen. Kan je bijboeken als het bevalt? Waarschijnlijk wel. Elke dag meer dat je inschrijft geeft mogelijkheid tot – bij voorbeeld – kleurenlitho, transferlithografie en meer.
Bovendien beschikt de Werkplaats Diepenheim, waar wij onderdeel van uitmaken, over comfortabele gastverblijven: je bedje is gespreid! Kosten € 35,– per persoon per nacht, exclusief 9% btw, inclusief btw: € 38,15.
Bovendien zijn wij geen negentotvijfwerkplaats. ’s Avonds en ’s nachts is er geen instructie, maar aan het werk blijven kan wel!

Behoefte aan meer informatie? Stuur een mailtje naar Aad Hekker
of bel 06 44 888 951. Welkom!

Printers for printers

Printers for printers workshops gaan dieper in op technische aspecten en speciale lithografische technieken zoals ontwikkeld door beeldend kunstenaars gespecialiseerd in de lithografie en/of andere ervaren drukkers. Deze workshop duurt minimaal drie dagen, en heeft minstens 5 deelnemers nodig om te kunnen doorgaan. Prijzen inclusief alle materialen, exclusief papier en exclusief overnachtingen: Zie prijzen workshops vanaf 3 dagen met € 20,– (excl btw) / € 24,20 (incl btw) per dag toeslag.

logo witwit secsec 150

Basement Press Diepenheim
Hagen 3
7478 AJ Diepenheim

litho@basementpress.nl

Privacy Statement