Activiteiten

Tekenen op een lithosteen

Coronaprotocol

Voor alle activiteiten in Basement Press Diepenheim geldt: van de gebruikers wordt verwacht dat ze in alle redelijkheid bij zichzelf te rade gaan dat ze (1) niet besmet zijn en (2) mogen verwachten dat alle anderen dat ook niet zijn.

We hanteren ook hier social distancing van anderhalve meter. Niet over elkaars schouder hangen. Ontsmet je handen een paar keer per dag. Mondkapjes zijn niet verplicht maar we raden het wel aan.

Ben je positief getest? Dan ben je helaas niet welkom in BPD.

 

7- 13 juni 2021

Workshop Serendipiteit

Maar liefst zeven dagen van 7 t/m 13 juni organiseert BPD de Workshop Serendipiteit.  Serendipiteit is het talent om toevallige ontdekkingen te doen. Het woord werd in 1754 bedacht door de Engelse auteur Horace Walpole, naar de titel van een Perzisch sprookje, De drie prinsen van Serendip. De hoofdfiguren deden steeds toevallige ontdekkingen.

De workshop is voor beeldende kunstenaars die open staan voor onderzoek of de trage en indirecte lithotechniek een verrijking betekent voor hun beeldtaal. Voor de meeste kunstenaars zal het waarschijnlijk een herintroductie zijn, weinig kunstenaars maakten nooit een litho. Onze ervaren steendrukkers/docenten helpen de deelnemende kunstenaars graag  te vinden wat ze niet zochten. Deelname mogelijk van drie tot zeven dagen.
Welkom!

Neem contact op voor nadere informatie en reservering!

23 – 27 augustus 2021

Summerschool

Deze Summerschool is een cursus techniek: niet om de kunst maar om het kunstje. Wat zou deze lithografie kunnen betekenen voor je werk? Deze workshop wordt gegeven door meesterdrukker Aad Hekker. Deelname mogelijk van twee tot vijf dagen.

Neem contact op voor nadere informatie en reservering!

1 – 5 november 2021

Masterclass ‘Tussen intuïtie en ratio’ o.l.v. Terry Thompson

Deze Masterclass gaat over inhoud en wordt gegeven door kunstenaar Terry Thompson (www.terrythompson.nl en www.actuelegrafiek.nl). Jouw technische assistent is meesterdrukker Aad Hekker. Deze Masterclass duurt vijf dagen. Kunstenaars die voor beide workshops (summerschool én masterclass) inschrijven krijgen een korting van 10%.

Bij ervaren kunstenaar’s is er vaak sprake een eigen ‘beeldtaal’. Er zou in de loop der tijd een distillatie hebben plaatsgevonden in de keuze van onderwerpen, materiaal, inhoud, handschrift, etc. die zich in een eigen persoonlijke stijl uit. Deze ‘beeldtaal’ is voor een attente beschouwer meestal herkenbaar. Voor vele kunstenaar’s is een eigen beeldtaal een stabiel kader, een soort arena waarin vrijheid wordt gezocht binnen specifieke grenzen. Anderzijds kan het, vooral als een kunstenaar succesvol is met zijn/haar werk, een gevangenis zijn.

In deze workshop wil Terry Thompson een discussie aanwakkeren over de grenzen van eigen beeldtaal in de lithografie. In hoeverre moet men teruggrijpen op een vertrouwde beeldtaal via bijvoorbeeldvoorstudies of reeds gemaakte werken? Of is een onbekende techniek juist een inspiratie om nieuwe wegen in te slaan? Kan de kunstenaar dezelfde verhouding tussen intuïtie en ratio aanhouden als in de eigen bekende routine in het atelier? In hoe verre kan men zijn/haar intuïtie vertrouwen in een onbekende techniek?

Lithografie kent immers specifieke mogelijkheden en beperkingen. Onder begeleiding van meesterdrukker Aad Hekker zal de deelnemer er vrij snel achter komen wat die mogelijkheden zijn. Het doel is uit de eigen ‘comfort zone’ te stappen en nieuwe vrije zones te ontdekken.

Neem contact op voor nadere informatie en reservering!